Ulcerös kolit är en kronisk inflammation i tjock- och/eller ändtarmen. Ofta är delar av tjocktarmen angripen, men även hela tarmen kan vara det. Sjukdomen går i skov, vilket innebär att du kan vara helt symtomfri i perioder för att sen få tillbaka dem igen. Hur långt ett skov är och hur lång tid det går mellan två skov varierar från gång till gång och från person till person.

Är jag inne i ett svårt skov får jag ofta kraftiga magknip. Min lekmanna-anlays är att när något rör sig i tarmen och den försöker arbeta så gör det helt enkelt jävligt ont. Jag har också diarré och måste gå på toa flera gånger per dag, och ibland kan det bli bråttom. Detta har lett till ett antal pinsamma situationer som du, om du själv har sjukdomen, helt säkert känner igen dig i, eller, om du inte har sjukdomen, kan läsa om i bloggen och gärna får försöka sätta dig in i. För att göra det hela lite trevligare är det ofta blod och slem i avföringen, vilket inte är ett dugg konstigt eftersom tjocktarmen är inflammerad och sårig.

För att behandla sjukdomen äter jag Asacol som är ett anti-inflammatoriskt preparat och Azatioprin som är en immunhämmande medicin. Den sistnämnda medicinen äter jag för att Ulcerös kolit är en autoimmun sjukdom, det vill säga mitt immunförsvar angriper min egna kropp, och då hjälper Azatioprinen till att hämma den processen. Den kan dock påverka de vita blodkropparna negativt och även försämra andra funktioner, exempelvis levern, så jag behöver gå och lämna prover varannan månad för att kolla att värdena är okej.

Att drabbas av en kronisk sjukdom kan verkligen sätta hela ens tillvaro på sniskan och alla runt omkring blir påverkade på något sätt. Vi måste alla hitta våra egna sätt att hantera det, ibland är det lätt och ibland är det svårt. Men det jag har lärt mig är att det är ingens fel att jag drabbades av Ulcerös kolit, och det är ingens fel att jag fortfarande har det. Det kan kännas orättvist att jag måste vara sjuk, men det finns ingen skuld att lägga på någon. Att betynga någon med skuld är bara destruktivt. (Läs mer)

Allt i den här texten är skrivet av mig; en enkel kulturarbetare. Jag vet med andra ord ingenting om medicin, annat än det jag har samlat på mig genom empiriska studier (läs: smärtsamma sjukhusvistelser). Vill man läsa sånt som experter har skrivit kan man botanisera i länklistan till vänster under ”läs mer”.

Allt gott!
Hanna